A lóversenyzés történetéről röviden

Hirdetés
Hirdetés

2017.08.08.

Cikkek

A lóversenyzés


lóversenyzés

Hazánkban a lóversenyzés nyugati mintáját gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós munkássága honosította és valósította meg. 


A mai lóversenyzés Angliából származik, itt rendezték meg hagyományosan a versenyek versenyét: a Derbyt, amely oly' népszerűségnek örvend, hogy a derbinapon még az angol parlament is felfüggeszti ülését. Az első Derbyt 1780-ban futották. Maga a derby név onnan származik, hogy 1779-ben a Jockey Club elnöke, Sir Charles Bunbury és Lord Derby elhatározták, hogy versenyt írnak ki.

 

Versenytípusok

Galopp versenyzés: A galopp versenyekben a lovak vágtában futnak a cél felé, nyergükben a zsoké irányításával. Leginkább angol telivérek vesznek részt a versenyeken, amely kimondottan erre a feladatra kitenyésztett lófajta. Megkülönböztetünk sík és ugró versenyeket, az utóbbinál gátak illetve akadályok nehezítik a célba jutást.

 

Ügetőversenyzés: A hajtó versenykocsiban ül. A hajtó a kapcsolatot a lóval a szárral és az ostorral tartja, és ügyelnie kell rá, hogy a ló végig a lehető leggyorsabb ügető járómódban versenyezzen. Erre a versenyfajtára tenyésztették ki az ügetőló fajtát. Az ügetőversenyzés nem rendelkezik olyan nagy hagyományokkal, mint a galopp. Magyarországon az 1850-es években rendezték az első versenyeket.

 

A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett. A nemzetközi előrejutáshoz a hazai versenyzőknek rendkívüli fontosságú, hogy megfelelő színvonalú, jó minőségű, nívós pályákon készülhessenek a külföldi megmérettetésekre.

 

Ha mi is lovagolni vágyunk

 

Amennyiben kedvet kaptál a lovagláshoz, keress fel egy közelben található lovardát, majd menj el egy órára, és amennyiben örömödet leled benne iratkozz be egy oktatóhoz!Felügyelet nélkül senki ne kezdjen hozzá a lovagláshoz, mert roppant balesetveszélyes időtöltés, ugyanakkor az általa nyújtott élmény kárpótol bennünket ezért.

 

Ma már a lovaglás hotelben is lehetséges, itt a minket kísérők ám lovagolni nem vágyók is könnyen találnak maguknak elfoglaltságot, úgyhogy érdemes az ilyen helyeket is körbenézni.

 

Forrás: Wikipédia

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Hirdetés
Wellness Egerben

Tovább


Mielőtt wellness hétvégre indulunk, feltétlenül nézzünk utána, hogy a kiválasztott szállodában milyen lehetőségeket találunk. Sok olyan hotel van, aki ugyan wellness szállodának hívja magát, de tulajdonképpen az összes wellness...

3 legjobb ajándékötlet kislányoknak

Tovább


Gyerekeknek ajándékot venni nem egyszerű, de mégis ki mondta, hogy az lesz? A boltok polcai tele vannak jobbnál, jobb, és újabbnál újabb játékokkal. Szinte lehetetlen választani ebből a széles választékből. Gondold bele magad a...